Hervey Bay

Vilda papegojor som dessa kan man se nästan överallt.

Vi satt utanför vårt rum när vi hörde hur det prasslade i buskarna bakom oss. Vi smög närmare för att se vad det var och då sprang en pungråtta upp i trädet. Janne sa att det här var en Wallabie. Men vår hyresvärd upplyste oss om att detta är en pungråtta. De är ganska roliga att se på, men om man försöker klappa dem eller liknande så kan de vara riktigt jävliga.

Detta är poolen på YHA i Hervey Bay. Ser ut alltför tokigt ut va? :)


Bundaberg

Hervey Bay var underbart! och Fraser Island var otroligt vackert! Helt fantastiskt!

I torsdags ckeckade vi ut från det underbara hostlet Colonial Village YHA. Personalen var kanon. De bjöd på öl en kväll, och satt med och snackade skit ett par gånger. Vi bara levde det ljuva livet där. Badade lite i poolen, spelade lite tennis och drack öl på kvällarna. Vi träffade många trevliga människor där. Bla ett äldre par från England, ett ungt par från Italien och många tyskar. Det var oftast tyskarna man drack öl med på kvällarna. :)
En av damerna i receptionen kom ut med varsin klubba till oss innan vi åkte, och vi fick en kram också. Vi måste åka tillbaka dit innan vi åker hem.

Fraser Island var helt och hållet underbart! Världens största sandö, och jag skojar inte. Det fanns nästan inget gräs någonstans pga all sand. Vi var bl a vid Lake McKenzi (en underbar korallblå sjö), Eli Creek (en flod som mynnar ut i havet. Pumpar ut 80 miljoner liter färskvatten per dag ut i havet), 75-mile beach (precis som det låter, en 120 km lång strand) Indian Head, Champagne Pools, Maheno Wreck,
Ni borde googla Frasers för då får ni se själva hur underbart det är. Det var väldigt dyrt att åka dit tyvärr. Men absolut värt det.
Vi tog en 2 dagars guidad tur runt ön, all included. Så det var skönt att bli omhändertagen, slippa tänka på mat och boende och så. På kvällen bodde vi i olika stugor typ. Vi spelade ölspel, och sen var det dags för Happy Hour på The Dingo Bar. Vi hade väldigt trevligt. Träffade ett väldigt härligt ungt par från England. Till och med guiden var med och festade :) Dansade lite på borden och så :P
Janne var väldigt bakis dagen efter, han fick sitta framme i bussen bredvid guiden haha!

Ja i torsdags åkte vi till Bundaberg, som har varit en ganska intressant upplevelse än så länge. Vi träffade en engelsman som hade åkt samma buss som oss dit, och vi tre letade efter ett okej hostel. Innan hade jag hört att Bundy är en "fruktplockarstad" för backpackers, och därför skulle hostelna inte vara så rena eller härliga. Och det var alldeles för dyrt med tanke på hur skitigt det var. Till slut hade vi inte tid att leta efter fler hostel så vi tog det första som hade lediga rum. Där bodde vi i två nätter.
Första kvällen träffade vi Jennies kompis Regie. Jättetrevlig kille. Igår hjälpte han oss hitta boende, men det var inte det lättaste. Vi funderar starkt på att köpa en campingvan. Lättare att ta sig runt, du slipper packa upp och ner och du har alltid någonstans att bo.

Idag ringde vi på annonser i tidningen angående "Share Accomodation"; alltså delat boende i hus. Och vi hittade ett bra i Kepnock (östra Bundy). Damen vi pratade med har ett hus, med ett par rum uthyrt och sen har hennes son huset bredvid där han bor i och hyr ut ett rum till en annan kille och sen fick vi det tredje rummet i det huset.
Än så länge har vi inte träffat vår hyresvärd :) Hans mamma skötte allt. Hon och hennes partner verkar väldigt trevliga. Hon skjutsade oss t o m till hostlet så vi kunde hämta vårt bagage som vi lämnat kvar där. Hon sa också att hon kunde prata med sin chef om jobb (tomat- och zucchiniplockning) till oss. Dessutom erbjöd hon oss skjuts med henne till och från jobbet. :) Det verkar väldigt bra so far.
Det var helt underbart att få packa upp våra väskor och känna oss lite som "hemma".

Så nu återstår det att se om vi får lite jobb och hur länge vi blir kvar här.

Hervey Bay

I torsdags tog vi taget till Maryborough, och vidare till Hervey Bay. Det ar valdigt harligt har, soft och skon stamning. Vi har for det mesta bara tagit det lugnt, spelat tennis :) och igar hyrde vi cyklar och cyklade langs med en cykelstig vid stranden. Vi har ocksa legat och latat oss vid poolen.


Har ar tva fanar i Hervey Bay.


Nu ar det antligen klippt! Det blev inte rakat, men kort blev det iaf!

Bilder fran Rocky & Yeppoon


Har ar en av alla underbara Geckos som finns overallt i OZ. Anledningen till att vi gillar dem sa mycket ar pga att de ater spindlar. :)


Koalor pa Rockhamptons Botanic Garden and Zoo




Alla svarta prickar i vattnet ar sadana har: vv




Har matar guiden en saltvattenkrokodil pa Crocodile Farm utanfor Rockhampton.


Har ar vart framtida nya husdjur. :)


Heritage Village utanfor Yeppoon.


En gammal skola pa Heritage Village. Sa har ser manga hus ut i OZ, de styltar upp husen for att kyla ner dem, (och ibland pga oversvammning).


Har spelar var guide Digeridoo pa Dreamtime Aboriginal Centre.


Singing Ship i Emu Park.


Sadana har sma bollar lag over hela stranden i Yeppoon. Vi fick reda pa att det ar krabborna som gor dessa bollar. De tar ut naringen ur sanden och lamnar dessa bollar kvar.


Yeppoon - Onsdag

Det har varit en valdigt lugn dag idag, om man raknar bort stressiga magar, not enough horses in the stable, och fyrkantiga ogon.

Vi har namligen bestamt oss for att lamna Yeppoon imorgon, och hade planerat att kopa ett tagpass som vi kunde aka hur mycket vi ville med i Queensland. Men idag fick vi reda pa att det tydligen bara gick att kopa tagpass i de stader som har en internationell flyplats. Och den narmaste harifran ar Brisbane. Det kostar ca 700kr och tar 10 timmar att ta sig till Brisbane. Ingen storre ide' alltsa.
Sa det blev en enkelbiljett till Hervey Bay (ligger vid Maryborough) och dar stannar vi val i en vecka eller tva. Och vi ska passa pa att ta oss ut till Fraser Island ocksa, som sags vara valdigt harligt. (Frasers ar btw en liten o,
ungefar lika stort som Oland)

John och Sue tyckte valdigt mycket om vara svenska kottbullar iaf! Jag fick klart godkant av John. :) Till och med sasen blev omtyckt fast att den blev misslyckad. Vi tankte namligen kopa Creme Fraiche, men hittade ingen sa vi tankte att "Thickened Cream" kan sakert vara ungefar samma sak. Men det var det verkligen inte. Det ar typ lite sotare, halvt uppvispad gradde. Lyckat blev det iaf!

Hoppas ni har det bra dar hemma! Nu lamnar vi ett mycket tryggt och mysigt hem med trevligt umgange for att aterigen bli sjalva och utelamna oss at odet.


Yeppoon - Tisdag

Igår skjutsade John och Sue oss till ett mindre berg (eller kulle, kalla det vad du vill) där det finns en vandringsled upp och runt. Det var verkligen jättefint där uppe. Man såg ut över hela Yeppoon och över det bruna havet. :) Det har regnat så mycket på senast så floderna har svämmat ut i havet och gjort det brunt. (Jag tror det var så det var :)


På eftermiddagen var både jag och Janne på golfklubbens bar och fick lite erfarenhet. Nu kan man iaf säga att man kan hälla upp en öl om man söker jobb i barer!

Idag har vi varit ute i "bushen", det var bara ca en timme från kusten. Janne hjälpte John såga ner grenar på träd som hängde över för mycket över ett hus. Och jag har sett efter två av deras barnbarn så deras mamma kunde få lite jobb gjort.

Snart ska vi laga "Swedish meatballs" till John och Sue. Blev väldigt förvånad att de inte hade ätit det förut. Ska bli intressant att se vad de tycker om det.

Så, hoppas ni är nöjda med uppdateringen nu! :) Det finns mer nya inlägg neråt!
Tyvärr får ni vänta lite på bilderna, det tog alldeles för lång tid att ladda upp dem med detta bredband.

Yeppoon - Söndag

Igår hade vi en väldigt lugn dag. Vi bara slappnade av och tog en promenad. Det kommer förmodligen inte bli många sådana dagar när man reser runt och särskilt inte om man jobbar så det var skönt att bara göra ingenting.

John fixade så jag kunde få lite jobberfarenhet på golfklubbens bar. Så jag har varit där idag och fått lära mig om Australiensk öl, mått och hur man häller upp en öl. Det är lite trixit, men lite träning fixar allt. Har träffat väldigt många trevliga Aussies, som snackar mycket skit men som också kommer med bra tips och ett gott skratt. Jag ska förmodligen tillbaka imorgon, för att få ännu mer träning och erfarenhet. Janne har varit med John och tittat på hans tävlingshäst idag.

Ikväll har vi varit hos grannarna igen. Ett gäng medelålders män som sitter och pratar mycket strunt och drar vulgära skämt, men som trots är väldigt trevliga och roliga. Alla är väldigt intresserade av att veta hur det är i Sverige. Vi har fått känna oss stolta över ABBA och Absolut Vodka idag. Och Vikingarna.

(Eftersom skandinavier härstammar från vikingar, kom vi fram till att vi också var brottslingar från början) :)


Yeppoon - Fredag

Idag har vi varit på en klassisk boskapsauktion. Väldigt annorlunda. Tusentals av köttdjur står ihopträngda i burar och väntar på att bli sålda. De säljer varenda tjur och ko för sig, per cent,  per kilo. De flesta blev sålda för ca $1,9/kg. Efter de blivit sålda vägs dem för att få ett pris, och sedan skeppas de ut till gårdarna, ofta i många, många timmar.

Vi var även på en s k ”Heritage Village”. Det var i princip ett museum över hur det såg ut förr i tiden. Men det fanns inte så mycket gammalt att visa för Australien är ju väldigt ungt, det upptäcktes inte förrän 1780-talet. Det är ju lika gammalt som vårt hus i Hejnum! Och porten är 400 år äldre än det moderna Australien! Verkligen en tankeställare. En annan intressant tanke är att Engelsmännen skeppade hit alla brottslingar efter det blivit upptäckt. Så det betyder i princip att alla australienare härstammar ifrån brottslingar. Det är därför de är som de är. :)

Efter det var vi på Dreamtime; Aboriginal Centre. Vi fick en guidad tur som förklarade aboriginernas kultur. Vi fick bland annat ett smakprov på Digeredoo, och hur man kastar en Boomerang.

På kvällen bjöd vi John  och Sue på mat, och såg på lite live-band. Lite trötta band får man väl säga. Det första var ett rock/pop/country band med fem lite äldre personer. Och det andra vi såg var ett en-mans-band på en ganska trött bar. Han var duktig, men lite tråkig kanske.

Nertummar: Jobbigt att se den stora massproduktionen av köttdjur.

Jag har börjat flassat. Inte kul, och jag skyller på Janne.


Yeppoon - Torsdag

Idag har vi varit på en krokodilfarm. De hade har bara två ”små” och ”snälla” sötvattenkrokodiler.  Annars hade de bara saltvattenkrokodiler, vilka är de största och de farligaste. Den största de hade var ca 5m tror jag. Krokodilerna är ju egentligen dinosaurier. Men de har bara blivit mindre och mindre med tiden och tur är väl det med tanke på att det största krokodilskelettet de har hittat var ca 30m lång. Vi fick hålla i en liten krokodilunge. Förvånansvärt var de väldigt mjuka och mysiga. Hade varit fina husdjur om de inte blivit så förbaskat stora och ”bitsamma”.

På eftermiddagen tittade vi runt i den lilla stan. Det är en mycket trevlig liten stad. Vi tog också en promenad längs stranden.Även fast det blåste riktigt ordentligt, var det fortfarande tillräckligt varmt och skönt för att ha shorts och linne på dig.

På kvällen träffade vi några av John och Sues grannar. Alla (för det mesta) är väldigt trevliga och öppna här i OZ.


Yeppoon - Onsdag

Onsdagen var en ganska lugn dag. John tog med oss i golfbaggen till golfbanan som ligger ca 100 m ifrån dem och visade oss de inneboende på golfbanan. Ett gäng kängurur har bosatt sig där och blivit så vana med människor att de inte brydde sig särskilt mycket om att vi bara var en halvmeter ifrån dem. Väldigt häftiga djur.

Pa eftermiddagen tog Sue med oss till Rydges resort i Yeppoon. Vi tog ett dopp i deras massiva pool. Det forsta och enda utomhusbadet so far! :)
Vi badade inte i havet for att det inte riktigt ar sasong just nu och for att det finns risk for maneter, eller "stingers" som aussies kallar dom.


Rocky & Yeppoon - Tisdag

Ja, jag vet att vi inte har uppdaterat på länge, men vi har gjort en massa saker hela dagarna och man har direkt inte orkat satt sig vid en dator efter maten på kvällen.

I tisdags kom vi iaf till Rockys Botaniska trädgård och zoo. Jag vill bara påpeka att vår framförhållning inte var den bästa. Det var solsken och varmt den dagen, och vi hade varken med oss solglasögon eller hatt och vi hade inte köpt någon sollotion eller myggspray än. Busschauffören påminde oss om myggorna innan vi steg av. Han frågade vart vi var ifrån och när vi sa Sverige sa han: ”Oh they love your white skin!”

Tur för oss hade de iaf myggspray i kiosken.

På Zoo såg vi en mängd olika djur; Dingos, fåglar (Papegojor också såklart) olika reptiler, Emus, kängurur, koalor och Wombats också! Jag ville ta med mig en Koala hem, men Janne avrådde mig.

Man skulle nästan kunna tro att de hade specialiserat sig på spindlar. För det hängde verkligen spindlar överallt! I varenda buske och träd och vart de än kunde spinna ett nät där var dem. Usch.

Det var massor av sköldpaddor i den lilla sjön. Och alla simmade runt strandkanten för de är vana med att turister kommer och matar dem.

Janne ville till fruktträdgården, och självklart läste vi kartan fel så vi kom ut ur trädgården och fick gå runt på utsidan. Det blev ungefär en timmes promenad, med lite för lite vatten och mycket bränd hud.

På eftermiddag åkte vi till hem till John och Sue i Yeppoon. Väldigt trevliga och härliga människor.

 


Rockhampton

I fredags anlände vi till Brisbane, med lagom jet-lag och trasiga koppar i skåpet. Vi betalade överpris för en galen bussfärd in till stan. Och sen vandrade vi omkring alldeles för mycket innan vi checkade in på ett hostel. Kl. 14 fick vi komma in på rummet, och jag sprang direkt till den efterlängtade duschen. Kl. 16 låg vi och sov. Vi skulle bara vila någon timme, men vi vaknade inte förrän 02. Inte kunde vi börja dagen då, så vi sov ett par timmar till och gick väl upp kl. 7.30. 15 timmars sömn totalt.

I lördags gick vi en tre timmars "Free Tour". En härlig vandring runt om i stan, fick se mycket som man förmodligen inte sett annars.

Söndag: Efter mycket om och men, lyckades vi boka en tågbiljett till Rocky. Så efter en 10 timmars tågfärd norrut (och riktigt äcklig överbetald mat) kom vi äntligen till Rocky. Vi insåg att det kanske inte skulle bli lika lätt att skaffa boende som vi hade trott. Så vi fick ta en taxi till närmaste (enda öppna) hostel. Och hade väldig tur som fick ett rum precis innan de stängde.

Idag har vi vandrat omkring i södra delen av Rocky, och pratat med John & Sue vilka vi ska hälsa på i Yeppoon.
Vet inte om vi åker dit idag eller imorgon.

Dagens upptumme: Alla underbara bibliotek som har gratis internet!
Dagens andra upptumme: Jag köpte ett par flip-flop som var på rea, på rea, på rea, på rea. Betalade knappt 20kr.
Dagens nertumme: Att vi bestämde oss för att åka till Rockys botaniska trädgård och Zoo, men att det såklart började hällregna innan vi skulle åka, och att det förmodligen slutat regna nu när det är för sent att åka dit. Typiskt. Två nertummar för detta.

London

Hej Hopp!

Ja, alla resor från Gotland har hittills gått bra. Inga förseningar, inga inställningar och inget dåligt. Än.

Nu sitter vi på en pub vid Tower Bridge och dricker en eftermiddags öl i London. Vi har varit megaturister, kollat (och tagit kort) på London Eye och Big Ben såklart.

Om någon timme är det dags att ta oss till Heathrow för att åka en liten åktur till andra sidan jorden.

Hoppas ni har det bra där hemma! (Och vi förstår att ni är glada att slippa oss :)
Vi önskar oss själva en bra resa utan störtdyk, nödlandningar och terrordåd så att vi iaf får se Australien innan vi dör av spindelbett.

Puss och kram JanEmelie


^^Tower Bridge, taget utanför puben.


^^Den här känner ni väl igen?

RSS 2.0