Fakta om Australien

Nej detta är inte en geografi- eller historialektion. Tänkte bara ge er där hemma  lite rolig fakta om det stora landet i syd, en gång kallad ”New Holland”.

 

Jag fick nämligen låna en bok av vår kära rumskompis: haltande-vinpimplande-pokerspelande Ninja (Döpt till Aaron, men av praktiska skäl fått smeknamnet Ninja eftersom husägaren bär samma namn).

 

Boken ”Down Under” är skriven av Bill Bryson, som – vad jag har förstått – är en reseskribent. Man kan stoppa den under vilken genre man vill, men han använder i alla fall en stor portion humor, och enkel fakta för att beskriva hans resa i Australien. (Smygreklam, och Janne kallar detta en bokrecension). Måste notera att det är väldigt skönt att slippa ta reda på all fakta själv, särskilt när de finns enkelt och roligt beskrivet i pocketformat!

 

Diverse bra-och-kul-att-veta-och-skryta-med-fakta:


Australien är världens sjätte största land, och den största ön i hela världen (ja, det är en ö!). Det är den enda ön som också är en kontinent, och den enda kontinenten som också är ett land. Det var den första kontinenten erövrad från sjön, och den sista. (Måste tillägga att Janne nu undrar: ”Hur han kan veta det?” ”Har han sett uppifrån att det inte finns fler kontinenter eller?” ”Tror han på all bullshit?”). Det är den enda nationen som började som ett fängelse. Australien är hem till det största levande tinget på jorden; Stora barriärrevet, och den mest kända och sevärda monoliten Ayers rock eller Uluru för att använda det nu officiella och mest respektfulla aborginiska namnet. Oz har också flest saker som kan döda dig än någon annanstans. Världens tio mest giftiga ormar är alla australiensiska. ”Funnel-web” spindeln, ”box jellyfish”, blu-ringed octopus”,  ”paralysis tick” och ”stonefish” här i Australien är världens mest giftiga i sitt slag.

 

Australien är inte bara farligt utan även väldigt gammalt, det har nämligen varit geologiskt stilla i 60 miljoner år. Åttio procent av allt som lever här, djur och växter, finns ingen annanstans. Det är den torraste, plattaste, varmaste, mest infertila och aggressivt klimat av alla bebodda kontinenter. Bara Antarktis är mer fientlig mot liv. En väldigt intressant plats eller hur?

 

Många sjöfarare med olika nationaliteter hade varit på ön tidigare men det togs inte i besittning förrän brittiska James Cook kom 1770. Storbritannien såg nu sin chans att bli av med sina brottslingar. Sjutton år efter Cooks ”upptäckt” började straffkolonin. Notera att de flesta inte var några större brottslingar. En hade t ex gjort sig skyldig till att stjäla 12 gurkplantor, och en annan hade stulit en bok. För detta fick de sju år i straff. Men på grund av dåliga förbindelser och brist på pengar blev det livsstid för de flesta. Med tanke på att man kunde bli hängd för 200 olika ”brott” i Storbritannien vid den tiden (bl a att härma en egyptier) så var det ett ganska milt straff att bli skickad till ett annat land.


I och med Victorias guldrush 1860 började fångarna önska att få bli skickade hit. Straffkolonin fick sitt slut och Australien började bli en nation.

 

Jag tror att den roliga timmen är slut för idag. Ni har uttråkats tillräckligt. Men det lär nog komma mer intressanta saker om Australien; jag har ju knappt läst en tredjedel av boken! ;) Hoppas ni har lärt er något nytt idag! (Bäst det, för nästa vecka blir det prov på vad ni just har läst!)


Kommentarer
Postat av: Anna

Haha, kanonkul :P

2010-05-03 @ 21:54:55
URL: http://annatheoneandonly.blogg.se/
Postat av: Tobbe

de va ju de ja sagt hela tiden jädra australien har alla dödligaste djur samlat på ett ställe.. bra semester val!! :D

2010-05-06 @ 20:37:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0